School: Céim an Fhiaidh, Béal Átha'n Ghaorthaidh (roll number 16210)

Céim an Fhia, Co. Cork
Donncha Ó Súilleabháin

1. Bhí Micil i n-Arrears i dtig an óil i mBéal Átha-'n-Ghaorthaidh agus gan aon fhághail aige air é dhíol. Connaic sé bhó ag a athair a bhí ar bruac beirthe. Bhrath sé go mbearfadh an bó istoidhche. D'eirig cun na bhó i lár na h-oidhche agus bhí an bó beirthe. Rug sé ar an ngamhain agus chuir isteach i gciseán é agus thug leis annon go tigh Sheáin Uí Chróinín é. Cheannuigh go slachtmhar i dtig na trucaileach é agus tháinig abhaile agus chuaidh a chodhladh. Ach i gcionn tamaill d'áirig an t-athair an bhó ag géimrigh. Ghlaoidh an t-athair ar a mhach Pádraigh chumh feachaint ar an mbuin. Chuaidh Pádraigh amach agus d'fhill sé thar nais. "An rug an bhó", adubhairt an t-athair. "Do rug", adubhairt Pádraigh. "Ciaca fhireann nó baineann an gamhain", arsan t-athair. "Ní fheadar", adubhairt Pádruigh. "Cadh na thaobh ná bheadh fhios agat é a amadáin", ar seisean."Mar níl sé fireann ná baineann ann", adubhairt Pádraigh. D'éirig an sean-buachaill go feargach agus amach leis do dtí an cró agus d'fheach ar an mbuin. Sin