School: Céim an Fhiaidh, Béal Átha'n Ghaorthaidh (roll number 16210)

Céim an Fhia, Co. Cork
Donncha Ó Súilleabháin

1. Sa bhliadhain 1906 do bhí na feirmeóirí tímpal Béal-átha'n-Ghaorthaidh a d'iarraidh a gcuid talmhan do cheannach ós na Tighearnaí Talmhan ach an sochrú a thabharfhadh na Tighearnaí ní shásóchadh sé na daoine. Bhí feirmeóir amháin i mBéal-átha'n-Ghaorthaidh gurbh ainm do Diarmuid Ó Mathghamha ná díolfadh an cíos agus do chuir an Ghreathánach Tighearna Talmhan as a seilbh é an ceathramhadh lá de Mí Iúil agus do chuir sé fear dárbh' ainm do Simpson isteach 'na ionad. Ar Drom-an-Ailthigh i n-aice an tSráidín a bhí Diarmuid na chómhnuidhe. Oidhche an lae 'nar cuireadh amach é tháinigh laochra óga an cheanntair le chéile agus chuadar i gcomhairle na mac léighinn a bhí ag freastal ar an gColáiste Gaedhealach i mBéal-átha'n- Ghaorthaidh. Do shochruigh an dá dhream go ndhéanfhaidís iarracht