School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    ná mar a déanach na feirmeoire mór go mbead ficeadh nó níos mó aige sa mblian agus do biodar ag deanamh airgid go tiugh ar na daoinne go léir mór timpeall ortha.
    Ní raibh aon grádh ag aon daoine dos na comharsan doibh ach cómh beag.
    Deirtear go raibh a dhóibh airgid déanta acu agus a cheannuig feirm dóibh agus deirim leat gur feirm mór é.
    Do choimeád sé tímhpeall fiche bó agus cúpla capaill. Do bhíodar ag dul i saidbhire gach aon bhliain agus ba ghéarr go rabhadar ar na daoine is saidbhire sa pharóiste.
    Nuair a imthig sí as san áit do phós sí tinncéir agus do socruigheadar síos agus níor thrial sí an chleas san a thuille ná aoinne eile ach cómh beag.
    Máire Ní Chárthaigh
    Na hUláin Thiar, Co. Cork