School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    Nuair a bhíodh aon rud eile ag teastáil ó'n bfear d'iarfhad sé ar a bhean a bhí ar neamh é agus aon rud a iarr sé riamh uirthe do fuair sé é uaithe agus an clann do mhúin an t-athair dhóíbh an rud ceadna a dhéanamh agus do fuaireadar san go léir.
    Aon rud a iarrfad an leanbh a bhí imthighthe uatha do thabharfhad sí do é.
    Do bhí sé na leanbh bhreágh láidir agus d'eirig sé suas na buachaillín mhaith cliste ciallmhar.
    Do pós sé bean de mhuinntir Dhuinnín ó Cill-Áerne. Bean ana-mhaith ab'eadh í agus í ana mhaith chun na h-oibre agus chun an t-airgead do shabháil dá fear.
    Nuair a bhíodar pósta cúpla blian do rugadh mac óg dhóibh agus do bhí ana -áthas ortha gur mac an céad leanbh a bhí acu mar deirtear go bfuil san rathmhar.
    Siobhán Ní Chárthaigh
    Na hUláin Thiar, Co. Cork