School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí bean na 'chómhnaidhe a Réid-na-nDoirí fadó agus ise an ainim a bhí uirthi ná Siobhán Ní Chéilleachair agus do bhí a driofúr Nóra na chómhnaidhe i n-aonfheacht leí agus do bhí ana shaoghal ar fad ag an bheirt acu ann.
    Ní raibh ach tig beag acu ann agus do bhí sé go deas compórdach agus do bhí an bheirt acu ag maireachtaint go compórdach sásta ann, agus ní raibh aon rud ag cur isteach ortha. Do bhí gach saghas rud acu le n-ithe agus le n-ól agus uaireannta do bhíodh fuisgí ag duine acu.
    Ní shásóiadh an saoghal mór an duine céadna agus isé an ainim a bhí uirthi ná Siobhán. Uaireannta do bhíodh sí ag troid leis an dulne eile agus do bhíodh ana fhearg ar a driofúr Nóra cúiche.
    Ní ólfadh Nóra féin aon fuisgí
    Máire Ní Chríodáin