Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé leis ag siúbhal agus nuair a bhí sé imthighthe tímpeall a leath mhíle de'n t slíghe do chasadh fear mór dubh air agus é ag amhránaidheacht.
    Do thosnuigheadar ag chainnt agus do bhí an fear bocht ag crith le h-eagla agus dubhairt an fear dubh leis gan aon eagla do bheith air mar go mbeadh saoghal [?] aige as so amach dá dtéigheadh sé in-aon-fheacht[?] leis an oidhche sin.
    Nuair d'airig an fear bocht go gcaithfheadh sé dul leis do thosnuig sé ag rith abhaile chómh maith[?] is do b'féidir leis. Ansan do ghlaoidh an fear dubh ar an bfear mbocht agus dubhairt sé leis teacht thar-nais airís ach níor leig sé air gur sé in-aon-[?] é.
    Ansan do thosnuig an fear dubh ag rith indiaidh an bfear mbocht agus tar-éis tamall do rug sé air agus dubhairt sé go gcaithfheadh sé dul in-aon-fheacht leis an oidhche seo. Ansan dubhairt an fear dubh leis
    Nóra Ní Chéilleachair
    Com an Ghadhair, Co. Cork