School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Nuair a bhíodar bearrtha aige dhó nig sí an t-olann.
    Nuair abhí sé nighte aice do dhein sí é a chárdáil agus é a shníomh. Nuair a bhí sé sníomtha aige do dhein sí é a dheilbh agus a shnámhadh. Nuair a bhí san go léir déanta aici do dhein sí gúna deas de'n cailín de.
    Do chuir sí dathúghadh éigin air le samh agus do chuir sí cnaipí deasa ann agus do dhein sí foth-gúna de phíosa cotún a bhí istig aici. Do chuaidh an cailín ar scoil agus dubhairt an Máighistir scoile agus an Sagart go raibh na h-éadaighe chómh deas uirthi agus abhí ar aon duine sa scoil. Chun sgéal gairid a dhéanamh dí do briseadh an drithár saidhbhir agus do dheineadh fear saidhbhir de'n fear bocht agus do mhaireadar go séimh suaimheasach as san amach.
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Cork