School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí cailin na cómhnuidhe i mBéal-Átha-an-Ghaortaig fadó agus do bhí sí gach aon oidhche ag dul go dtí an abhainn chun airgid do thabhairt amach as an abhainn agus gach aon oidhche do bhíodh cloch mór anuas ar an airgid.
    Do chuaidh sí lá amháin go dtí an abhainn agus do thóg sí suas an cloch agus ní raibh pioch ann.
    Do bhí ana fhearg uirthe agus do bhuail sí an cloch leis an bata a bhí aice. Do tháinig sí abhaile agus ní bhíodh fhios ag an máthair in-aon chor cad é an áit in-a mbíodh sí ag dul.
    Do chuaidh sí a chodladh. Nuair a bhí sí taguithe abhaile dubhairt an máthair léi "Cad a choimeád {i}". Dubhairt an cailin is cuma sa diabhal leat agus dein do ghnó féinig.
    Máire Ní Luasaig
    Cúil na Cathrach, Co. Cork