School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ann uair do bhí sé 'na chómhnuidhe i Maghcromtha agus do bhí sé pósta le bhean, agus do bhí aon inghean amháin aca.
    Lá amháin do chuaidh an fear amach agus do casadh an rígh air agus dubhairt an fear go raibh a inghean ábalta ór a dheanamh do tuighe.
    Dubhairt an rígh "Tabhairt cúgham í amáireach agus triallfhad í féacaint a bfhuilir ag innsint na fírrinne," "Tá go maith" arsan fear agus d'imthig sé leis féin abaile go sásta.
    Lá'r na mháireach do tháinig sé agus a inghean aige agus do chuadar i láthair an rígh agus dubhairt an Ríg léi an fíor gur féidir ór a dhéanamh as tuighe agus dubhairt sí ná fhéadfhadh sí ach ní chreidfheadh an Rígh í agus dúbhairt sé go gcaithfheadh sí
    Brigid Ní Donnabháin
    An Cheapach Thiar, Co. Cork