School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí triúir fear uair agus do bhíodar na gcómhnaidhe i gCíll-Áirne. Lá amháin do bhíodar ag dul go Corcaig agus do bhí an slíge ana-fhada agus do bhí an oidhche ana dhorca agus ní rabhadar tagaithe go Corcaig in-aon-chor agus do cuadar isteach go tig éigin agus d'iarradar lóistín na h-oidhche agus do fuaradar é.
    Do cuireadar an triúir isteach i n-aon leabaidh amháin. I lár na h-oidhche ní raibh aon eadaighe ar duine acu agus do tharraing sé ón beirt eile iad.
    Nuair a connaic an beirt eile an meid sin do thosnuigheadar á tarrang leis. Fé dheire do stracadar na h-eadaighe agus bhí an fear eile i láir gan aon eadaighe.
    Ar maidin d'eirighedar go moc chun dul cuid eile den slíghe.
    Bríghid Ní Dhonnabháin