School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí bean ann uair agus bhí sí ana bhoct agus bhí beirt leanbhaí aice buachail agus cailín agus isé an ainim a bhí ar ingean ná Máire agus bhí dritheár aice agus an ainim a bhí ar an dritheár ná Diarmuid agus bhí an athair i dtír éigin ag obair n-aonfeacht le gabha.
    Do tháinig sé abhaile chun a [?] féin agus nuair a chonnaic Máire agus Diarmuid an airgead go léir aige do bhí ana áthas ortha agus dubhairt an athair go gcaithfheadh ferm d'fhághail agus bhí dritheár an athair dtír éigin eile agus bhí níos mo airgead sin nó ag an athair agus do tháinig sé abhaile leis agus do ceannuigheadar feirm ana mhór agus do bhí an t-aonac ann dá na dhiaidh sin.
    Do cheannuigheadar dhá capall agus agus ba agus do cheannuigheadar ceárt gach rud i gcóir an feirm agus do
    Siobhán Ní Chatasaig
    An Cheapach Thiar, Co. Cork