School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí bean ann fadó agus do bhíodh sí ag dul go siopa éigin agus d'fhág sí ocht sgillinge gan díol ann. Fuair sí bás agus chuaidh sí i láthair Dé agus is dóca na leigfheadh Dia isteach í gan na hocht sgillinge do dhíol.
    Bhí driofúr aice ar an saogal so agus níor thaithn an driofúr léi in-aon-chor agus do tagadh sí gach aon oidche ag bualadh an driofúr agus aon oidche amháin do chuaidh an driofúr síos sa chistan agus thug sí gráinne salainn di agus is amhlaidh a chuir sí sin pianós níos mó uirthe.
    Táinig sí an tarna oidhche agus bhí an dhriofúr na codladh agus do chaith sí an driofúr amach as an leabaidh agus dubairt an driofúr "cad tá uait."?
    Do bhí roinnt turais ar an bhean leis agus dúbhairt sí leis an driofúr