School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    thiomáint roimhis amach. Shrois sé an t-aonach. Bhí sluagh mór daoine ann idir ceannathóirí is uile. Do bhí ceannathóir amháin ann agus do chonnaic sé gur sórt leath-amadán Seán agus do dhein sé anonn air agus d'fhiafhruig sé de an mór ar a dhíolfadh sé an bhó.
    Dubhairt Seán go ndíolfadh sé í ar cúig púint. Dubhairt an ceannathóir leis go dtabharfadh sé síl crainn iongantach do. Bhí Seán sásta. Do thug sé an bho den ceannathóir agus fuair sé an síl agus chuir sé 'na phóca é agus chomáin sé leis ar fuid an t-aonach ad iarraidh cúpla pingin ar dhaoine agus do cheannuig sé rud éigin a bhain an t-ocras dhe.
    Bhí sé déanach nuair a thug sé aghaidh ar an mbaile. Bhí an máthair bocht sa bhaile agus í ag feitheamh leis agus í deimhnightheach go mbeadh alán airgid aige as an mboin. Tháinig sé abhaile "bhuel" ar sise "cad a fuarais ar an mboin."
    "Fuaras rud ana mhaith" ar seisean
    Cáit Ní Shúileabháin