School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí bean 'na comhnuidhe i gCúil-Aodha tímpal seasga bliadhain ó shoin, agus bhí sí 'na cómhnuidhe i mbotháinín ana bheag. Bhí fear darbh ainm do Seán Ua Éaluighthe. Cáit Mór ab' ainm dí sin, agus bhí Seán 'na cómhnaidhe in aice lei.
    Théigheadh sé ag sguruidheacht gach oidhche cúiche agus ní bhíadh aon fháilte aici roimis ach mar sin fhéin do leigead sí isteach é. Oidhche amháin do bhí sé istig agus ní fhéadfadh sé teacht amach mar do bhí Cáit 'á bhualadh istig agus ní fheadfadh Seán bocht dul amach mar bhí téad ó dhoras Chait Mhóir go dtí treasna an bhóthair go dtí tig Sheáin Mhurt agus ní raibh a fhios ag aoinne cad abhí ann.
    Chuaidh Cáit in áirde an staighre agus d'fhéach sí amach an fhuinneoig agus do chonnaic sí an téad agus bhí fear ag gabháil a' bhóthair agus dubhairt
    Nóirín Ní Dhuinnín
    Baile Mhic Íre, Co. Cork