School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. An buachaill bán.
    Bhí buachaill ina chomhnaidhe i mbaile Mhúirne timcheall ar seasga bliadhain ó shain agus do bhí sé ana-shaidhbhir agus s'é an aimn thugaidís air ná "an buachaill bán" mar do bhíodh éadaighe bána air i gcómhnaidhe agus do bhí a lámha chómh bán leis an sneachtadh mar ní dheineadh sé aon obair, ach suidhe síos agus biadh a ithe agus digh a ól agus ag léigheadh leabhar.
    Aon lá amháin bhí sé amuich ag léigheadh agus do tháinig fear mór láidir cuige agus dubhairt sé go raibh a inghean breoidhte agus aoinne a leighisfeadh í go dtabharfadh sé leath a rígheachta féin do.
    Rí ab éadh an fear mór láidir sin a dtuigeann tú agus do bhí a pálás timcheall nóca bliadhain ó thig an buachalla.
    Dubhairt an buachaill go raghad sé
    Áine Ní Iarfhlaithe