School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. An Spré
    Bhí cailín ann fadó agus nuair a bhí sí fiche bliadhain d’aois dubhairt a máthair léi go gcaithfeadh sí pósadh agus do chuaidh a h-athair ag déanamh cleamhnas di agus ‘sé rud a bhí á rádh aige ná “tá cailín breágh agam sa bhaile agus aoinne a phósfaidh í tabharfad céad púnt do.”
    Aon lá amháin chuaidh an fear go Corcaig agus do chuaidh sé isteach i dtig mbeag suarach agus do bhí alán cloinne aige agus bhíodar ana bhocht.
    Dubhairt athair an cailín “tá cailín breágh agam sa bhaile agus aoinne a phósfaidh í tabharfad céad punt do.” Bhí mach aige agus d’ólfadh sé Loch Éirne agus do phós an cailín an buachaill a bhíodh ag ól agus do fuaradar an céad púnt.
    Do bhí an cailín agus an buachaill ana ceanamhail (ceanúil) ar a chéile ach i gcionn seachtmhaine mó mar sin do bhí an chéad
    Siobháin Ní Scanaill
    An Cheapach Thiar, Co. Cork