School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí rígh ann uair agus bhí triúr mac aige. An lá so do buaileadh breóíte an rígh. Chuaidh an mac ba shine isteach go dtí an seomra cuige féuchaint conus abhí sé. Dubhairt an rígh leis go raibh rud éigin ag déanamh buadhartha dho agus ná beadh sé go maith go dtí go mbeadh a fhios san aige agus sé rud a bhí ag déanamh buadhartha dho nách raibh a fhios aige ciacu ba ghiorra dho an t-aer abhi fé nó an t-aer abhí ó's a cheann. Chuaidh an buachaill fé dhéin tíghe an rígh agus d'iarr sé obair ar an rígh.
    D'fhiafhruig an rígh dhe cadé an obair a fhéadfadh sé a dhéanamh agus dubhairt sé go bhféadfadh sé adhmad a ghearradh. D'fhan sé sa palás. Lá'r 'na mháireach do chuireadh ag gearradh an adhmaid é. ar ball nuair a tháinig duine de na seirbhísíg amach agus bhí sé amuich agus ní raibh sé ag gearradh agus d'fhiafhruig sé de cad abhí ag déanamh buadharta dho.
    AT0950: Rhampsinitus
    Cáit Ní Suilleabháin