School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí beirt mná ann Máire ab ainm den bhean amháin agus Cáit ab ainm den bhean eile. Bhí an bheirt ag caint is ag comhrá le chéile ach ansin, thosaigh siad ag troid. Chonaic an bheirt ar na gardaí agus bhí siad i dtrioblóid. Chuir na gardaí an bheirt isteach sa phríosún agus nuair a bhí siad chríochnaithe, sheol na gardaí an bheirt go tír eile go dtí a mbáis. Bhí na comharsana sa bhaile ag caint faoi na mná mar ní raibh a fhios acu cad a tharla. Chuaigh fear eile ón bhaile go dtí an tír a bhí na mná ag maireachtáil. Nuair a tháining sé abhaile bhí gach duine ag chur ceist aige mar shampla, cá raibh tú agus cad a tharla nuair a bhí tú imeacht. Nuair a shroich sé an tír, bhuail sé le Cáit.
    Siobhán Ní Chathasaigh
    An Cheapach Thiar, Co. Cork