School: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

1. Bhí trúir dearbhráthair i gCiarruighe uair agus bhí an trúir acu pósta Is anamh a théighdís ar aonach ná ar mhargadh agus i gcómhnuighe is iad na mná a raghadh amach ag deanamh obair an aonaig. Chuaidh an trúir ban go h-aonach Cíll Áirne uair ag díol cearc. Do óladar cúpla gloine beatha-uisce agus bhíodar ar meisce ag teacht abhaile. Ar a dteacht abhaile dhóibh do labhair bean acu agus dubhairt sí, "Ciaca againn a dhéanfhaidh an t-amadán is mó d'ár bhfearaibh nuair a raghaimíd abhaile. Chuaidh bean acu isteach i siopa agus do cheannuig sí culaith thóraimh. Nuair a tháinig sí abhaile bhí an fear ag obair mórthímcheall an tíghe agus dubhairt sí "Tán tusa marbh agus sín siar annsan, tá na daoine ag teacht
    AT1406: The Merry Wives Wager
    Siobhán Ní Mhurchadha