School: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

1. Bhí baintreach ann fadó agus bhí aon mhac amháin aici ná raibh aon tairbhte riamh ann. Ní bhíodh sé ach istig cois na teine i gcómhnuidhe agus bhí a dhá lorga breacaithe tar éis bheith cois na teine. B'é an leas ainm a thug na cómharsain air annsan ná "Breac an Dá Lorga." Ní iarradh sí air aon phioc do dheanamh ach puitín uisce do thabhairt isteach gach aon tráthnóna. Sa deire chuaidh sí go dtí an dochtúir chun rud éigin d'fhágháil uaidh a leighiseadh é agus dubhairt an dochtúir leí é chur amach i gcóir an uisce ar maidin, mar nuair a bhíodh sé á thabhairt isteach gach tráthnóna go mbíodh sé ag déanamh buadhartha dho i rith an lae agus gurb' shine an rud a bhí air. Nuair a eireóchadh sé gach maidean
    AT1640: The Brave Tailor
    Siobhán Ní Mhurchadha