School: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

1. Garsún a bhí in a chómhnuidhe in aice le Cathair Saidhbhín, An Rábaire Bán a bhí mar leasainm air. Bhí sé go maith cun cleasa lúth ach ní dhéanfhadh sé aon obair sa bhaile. Tháinig cailín óg, Neans De Faoite, ar an mbaile. Cailín ana dhathamhail ab eadh í. Thuit sí féin agus an Rábaire Bán i ngrádh le chéile, ach níor mhaith le na mhuinntir go bpósfhadh sí an Rábaire. B'fheárr leó san dá bpósfadh sí Brian De Bharra, ach b'fheárr le Neans féin an Rábaire ná Brian, agus i gcanfhios dá muíntir d'imthig sí agus phós sí an Rábaire. 'Na dhiaidh sin d'imthig an Rabaire go dtí an bhfairrge agus is é do shábháil athair Neans a bhí ag bádhadh. Nuair a tháinig an Rábaire abhaile bhí muinntear Neans sásta go leór leis.
    Siobhán Ní Mhurchadha
    An Doirín Álainn, Co. Cork