School: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

1. Nuair a bhí Naomh Pádruig ag tabhairt aire do mhucaibh ar Shliabh Mis bhíodh sé ag paidireóireacht i gcómhnuidhe. La amháin do bhí cráin muice ag tómhach agus do tharraing sé aníos ón dtalamh cnapán buidhe. Chonnaic Naomh Pádruig an cnapán ach ní raibh fhios aige cad é féin. Do thóg Naomh Pádruig é ag triall ar thínncéir, féachaint cad é, no cad ab fhiú é. Dúbhairt an tínncéar gur cnapán óir é agus gur é féin a chaill é. Níor fhág Naomh Pádruig ag an dtínncéir é mar bhí fios aige nár leis é.
    Annsan do thóg Naomh Pádruig ag triall ar ghabha é gur cnapán óir é agus gur b'fhiú céad púnt é. Do cheannuigh an gabha an tór ar chéad púnt. Do thug Pádruig a bheannacht don ghabha agus chuir
    Siobhán Ní Mhurchadha
    An Doirín Álainn, Co. Cork