School: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    an gaduidhe i bhfolach amuich agus nuair a bhí an duine uasal imthighthe amach do rith sé isteach agus thóg sé an braithlín as an leabaidh. Tháinig an duine uasal isteach agus fuair sé amach ná raibh aon bhraithlín sa leabaidh. D'imthig sé ar buile, ach ní fhéadfadh sé a fhocal do bhriseadh, agus chaith sé na gaduidhthe do sgaoileadh saor.
  2. Bhí fear agus a bhean 'na gcómhnuidhe i dtig fadó. Bhí mac aca agus bhí meas mór acu air, agus bhí athair an fhir na chómhnuidhe sa tigh leó. Bhí gráin mór mór acu air agus do déanfhaidís gach aon rud chun é mharbh. Thabharfhaidís an biadh ba mheasa sa tigh do agus chuirfhidís ag obair é. Maidean amháin shuídheadar síos chun breicfeasta - an fear agus a bhean agus an seanduine. Bhí an buachaill amuich. Bhí na h-uibhe
    Siobhán Ní Mhurchadha
    An Doirín Álainn, Co. Cork