School: Bárdínse (roll number 12399)

Barr Duínse, Co. Cork
Cáit, Bean Uí Riórdáin

Bhí tig aca i Maghcromtha agus bhíodar saidhbhir go leór mar dheinidís airgead ar na ceirteacha.
    Bhí bacach dárbh ainim "Jack the Soldier" ag gabháil mór thímcheall agus bhí marcanna an t-saighdiúra ar a lámha. Bhíodh sé ar buile chun feola agus aon tig ná bíodh feóil ann bhíodh sé ag troid le muinntir an tíghe sin.
    Do bhí bean ag gabháil mór thímcheall agus Síle Saor a tugtaí uirthe. Do bhíodh sí ag díol cotúin ana shaor agus sin é an chúis gur tugadh an ainim sin uirthe.
    Bhí bean eile ann agus "Síle na holna" a tugtaí uirthe. Do bhíodh sí ag gabháil tímcheall ó thig go tig agus do bhíodh cárdaíaice, agus do bhíodh sí ag cárdáil olna leó dá bhfaghadh sí é agus sé sin an chúil gur tugadh Síle na h-olna uirthe.
    Bhí bacach eile ag gabháil mór
      1. people by social grouping