School: Caolchoill (roll number 16087)

Kealkill, Co. Cork
Mícheál Ó Laoghaire

1. (no title) (continued)

Seo scéal d'airigheas ó fear atá na mhaor nó ina stíobhaird ar an mbóthar sa cheantar seo.

(continued from previous page)
    "cad tá foghluimta aca: Dubhairt sé leis na buachaillí a bhí sa triomhadh rang seasamh amach ar an urlár. Dheineadar agus bhí gac garsún na ionad féin. Shín an mháigistir an Teagasg Críosdaí chuige agus dubhairt leis go raibh an chead chaibidiol foghlumtha aca. Ar an neómat san díreach b'éigin don chead gharsún dul amach.
    D'ól sé an iomad praisge an oidhche roimh ré agus bhí sé breóidhte agus thug sé an lá san ag rith isteach agus amach. Thosnuig an cigire ar na buachaillí do bhí istig do cheistiúghadh
    'Cé dhein an domhan?" ar seisean leis an gcead mbuachaill sa rang. Níor thug an buachaill aon fhreagra air. "Ná fuil fhios agat fós cé dhein an domhan"? arsa an cigire. Níor tháinig focal á' béal an gharsúin. "An bhfuil fhios agat gurbh é Dia do dhein an domhan" arsa an cigire.
    "O" arsa an garsún "ní mise an garsún gur deimhin Dia an domhan do". Thuig an cigire annsan cionus a bhí an sgéal. "Agus cá bhfuil an té gur dhein Dia an domhan do" arsa an cigire. Seo an freagra thug an ngarsún air:-
    Ar an ngarsún sídhe
    Tá an buinneach buidhe