School: Doire Chonaire (roll number 4845)

Derryconnery, Co. Cork
Éamonn de Paor

1. (continued from previous page)
    do. Bhí fear darbh ainim "Pane" i mbeanntraighe agus téigeadh na daoine de shiubhal a cos go dtí Beanntraighe chun an t-airgead do dhíol do leis.
  2. Síad na tighearnaí talmhan abhí anso fadó ná Concubhar agus Seán Warden Pane. Bhíodar ann go dtí gur tháinig an ríaltas amach amach in Éirinn. Fúaireadar a seilbh ó thíghearna Beanntraighe. Níor mhaith leis na daoine íad in aon cor mar bhíodar ró dhian agus ró chrúaidh ortha. Do cuir Conchubhar Líath beirt feirmeóirí bochta amach as a dtalamh ceann acu ó Gort na Cailighe agus ceann eile ó Ros na Gréine agus thug sé an talamh d'á a mhach féin ansan agus d'fág sé na daoine bochta ag fághail báis le an ocras núair ná raibh an cíos le dhíol acu. Ní rabhadar ag d'iarraidh déirce san am san
    Neil Ní Shúileabháin
    Bocarnagh, Co. Cork