School: Doire Chonaire (roll number 4845)

Derryconnery, Co. Cork
Éamonn de Paor

1. (continued from previous page)
    a fhágfaí an chrois. Tá pinnúir cloch air agus a' chuid eile de déanta de adhmad agus tá ceann adhmaid air leis agus tá peilt ar dhruim an adhmaid. Tá gach aon órlach de'n adhmad atá ann ithte ages na míola críona.
  2. Tá dhá bhuilg sa cheardchain, mar tá dhá theallach ann. De adhmad agus leathair atá síad déanta agus núair a thuiteann an taobh iochtarach síos d'aineófá an t-aer ag brúghadh isteach Tá slabhradh trucaileach greamaithe d'en taobbh ceadhna de agus é ceangailte de ceann cuaille atá 'na luighe ar treasnán adhmaid agus an ceann eile de ag gúalainn an ghabhainn. Oibrigheann sé síos agus anúas é le na láimh mar saghas maide corrach - agus bhíonn an t-aer ag dul isteach nó amach sa soc atá sáidhte sa teallach fé an dteine dá réir. I Sasana a deineadh na builg.
    Seán Ó hUrdail
    Loughavaul, Co. Cork