School: Doire Chonaire (roll number 4845)

Derryconnery, Co. Cork
Éamonn de Paor

1. Tá meadar againn sa bhaile.
    Tá sé tímcheall trí troighthe ar aoirde. Tá sé dhá throigh ar leithead agus tá sé tímcheall seacht mblían d'aois.
    Sidíad na gléásanna a gabhann léi:
    an loinithe, an chlúid agus an clúdach. Deinimíd cuigeann úair sa t-seachtmhain. Sidíad cuid d'es na piseóga atá ag gábhail leis an gcuiginn:- Núair a bhíodh an chuigeann a dhéanamh, "Deirtear nár cheart aon teine do bhreith amach as an dtig agus an chuigeann á dhéanamh."
    Dá dtagadh duine isteach chun a phíopa do dheargadh agus dá mbeadh cuigeann á dhéanamh ní leigfeadh muinntear an tíghe amach arís é go dtí go mbeadh a dhóthain d'on phíopa ólta aige ar eagla go mbeirfeadh sé an t-ím leis agus caithfeadh greas a bhúaladh ar an gcuiginn sara n-imtheóchadh sé mar
    Tadhg Ó Cruadhlaoich