School: Doire Chonaire (roll number 4845)

Derryconnery, Co. Cork
Éamonn de Paor

1. (continued from previous page)
    do bhí sé coisgithe aon chasadh ná aon sníomh do dheanamh Lá 'le Bríghde agus deirtear "go mbíonn Lá 'le Brígde na shaoire ar castaibh."
    Céadaoin na Lúatruig:-
    Sin é an cead lá de'n Cargaos agus fadó an lá san do ghearraidís cuid des na scoithlán agus de saithidís umaire sciolltán an lá san chun go mbeadh an rath ar na prátaí ar feadh na blíadhna.
  2. Deireadh na sean daoine fadó go mbíodís ag faire an deatach núair eirigeochadh síad maidin Lae Bealthaine a dtig i gcómharsain mar deirid síad go mbeidís ag faire ar ime agus bainne an tighe a bheith achu an blíain san, más fíor é. Deiradh síad gur bé Lá Le'n Sheáin an lá is sia san blían agus sin é an ceathrú feiceadh de Meitheamh agus daoine go bfuil trí roimis agus trí lá indhiadh cómh fada leis.
    Lá Muire sa bFóghmhar:-
    chruinnuadeadh mórán daoine i dteannta a chéile