School: Doire Chonaire (roll number 4845)

Derryconnery, Co. Cork
Éamonn de Paor

1. Da mbeadh duine ag tabhairt fola ón srón agus go gcuirfeá cloch fúar le chúl do chinn do stopfadh sé sin an fhuil.
    Dá mbeadh aon atú ar dhuine ag builleóg licean a chur leis bainfheadh sé an at de.
    Dá mbeadh a éisteacht ag imteacht ó dhuine agus géag fuinnseóige a ghearradh agus é chur treasna na teine agus an uirce a thagann amach as é tóghaint agus cluasa an duine a níghe leis go dtagadh á éisteacht do arís.
    Máire Ní Sheaghdha
    Muccurragh, Co. Cork
  2. Dá dtagadh aon nídh tinn ar an lámh uaidh féin sé an leigheas a bhí acu ná plúr agus lúaithreach do mheascadh le na céile agus é chimilt don lámh. Núair a bhíodh duine ag aiseag sé an leigheas a bhí acu na cré do bhaint