School: Doire Chonaire (roll number 4845)

Derryconnery, Co. Cork
Éamonn de Paor

1. (no title) (continued)

Pádraig abhaile agus fúair sé rámhan agus do bhain aníos an ghráta agus bhí próca óir fé na chos.

Bhí bean darb ainm di Peig Ní Ruadhna ag imtheacht leis na daoine maithe agus do innseadh sí scéala dos na daoine go raibh na daoine maithe ag daoradh agus ag saoradh daoine.
    Tháinig sí go dtí bean i mBóceárna agus dúbhairt sé léi go raibh a mac marbh thall i Leabaidh-a' Bháid mura mbeadh a daoine muinntire i gCíaraidhe agus gurb íad daoine maithe i gCíarraidhe a chosainn é.
    Thánaig sí go fear eile a bhí ag deanamh crúitín agus dúbhairt sí leis gan an chrúitín do chur súas acht ní raibh aon bheann aige uirthe agus do thuit an chrúitín acht do dhein sé arís é acht do thuit sé agus do thuit sé trí h-úaire indhíaidh a chéile.