School: Doire Chonaire (roll number 4845)

Derryconnery, Co. Cork
Éamonn de Paor

1. Núair a bhíodh lánamha óg ag deanamh cleamhnais ins an t-sean-shaoghal agus an cleamhnas deanta acu agus íad chun pósadh agus i lár ná bhárach do raghadh an bhúachaill ag tríall ar duine mhuinntire dho agus d'íarrfhadh sé pheidhre bróg nó pheidhre stocaí air mar deirid síad go mbeadh sé ana ádhmharach rud éigin nách leat fhéinig do chaitheamh lá do phósda. Do réir mar a deir síad do dheanach an bhean óg an cleas ceadna. Rachad sí ag tríall ar a mhuinntire di nó ar chómharsa di ad' íarraidh baill éadaig nó pheidhre bróg nó rud éigin a bhain di chaitheadh sí lá a pósta. Deirid síad gur le barr piséog a dheinidís é sin go ndeiridís go mbeadh sé ana heansúil? (ádhmar) acht pé scéal téighidís olamh agus téighidís a phósadh agus ní nách iongnadh san ba gheárr
      1. poetry
    Tadhg Ó Cruadhlaoich