School: Doire Chonaire (roll number 4845)

Derryconnery, Co. Cork
Éamonn de Paor

Bhí fear na chómhnuighe sa Fuircéil agus 'sé ainm a bhí air ná Seán Miner. Do bhí bád seóil aige agus chúaidh sé ag tráchtáil idiir Beanntraighe agus Spáin agus Portugal. Bhí fíon agus tobac aige dhá thabhairt ó'n Spáin. Núair a tháinig sé isteach go Bádh Beanntraighe tháinig Stoirm agus séideadh isteach go dtí an Ghleann Gharbh é agus do bhúail sé ar charraig bháidhte atá sa siúnda bheag ar an dtaobh theas de Ghar-inis gurb ainm do Carraig a' Chóraidh. Do bhriseadh an bád agus bádhadh na fir. Tá cuid acu curtha taobh theas de Ghar-inis agus sé ainm atá air an áit anois ná Portugee. Fúarathas an fíon ar thráigh eile agus is é ainm atá air anois ná Tráig an Fhíona. Shnámh Seán isteach go Tráig a' Ranntaig agus chúaidh sé abhaile. Bhí a mháthair ag rádh paidreacha roimis mar
    Tadhg Ó Cruadhlaoich