School: Doire Chonaire (roll number 4845)

Derryconnery, Co. Cork
Éamonn de Paor

1. Sa droch-shaoghal ní raibh ag na daoine bochta acht prátaí dúbha agus turnaipí agus bhídís ag goid cabáiste ó'n achéile. Bhí fiadhna ag an Tíghearna i mBeanntraighe ar fud an bhaill agus bhí cead acu dul isteach in aon gháirdín gur mhaith leó agus a ndóthain d'ithe. Bhí fear sa Fuircéil gurb ainm do Donnachadh Caoch agus aon lá amháin chúaidh sé go Beanntraighe chun cainnte leis an dTíghearna agus bhí an Tíghearna imthighthe go Corcaigh agus ní raibh le deanamh aige acht cur sa tsiúbhal agus imteacht go Corcaig. Cúaidh sé chun cainnte leis an dTíghearna agus bhí sé thar n-ais arís roimh dul fé do'n ngréin.
    Máire Ní Seaghdha
    Glengarriff, Co. Cork