School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. (continued from previous page)
    slíghe marachtint aige acht naoí nó deich cearcaibh agus caileach. Ar a theacht abhaile dhó aon lá amháin bhí an caileach imthighthe ag an madaruadh agus do chúm sé amhrán dó. Bé an ainm a bhí ar an amhrán ná "Caileach Seámas Liath". San am so bhí sé ochtmó bliana agus is gearr na dhiaidh san gur caileadh é. Beannacht Dé le na anam.
  2. Bhí file ag dul mór-thímpeall na h-áite seo fadó agus sé an ainm a bhí air ná, Píobaire na Grúaige. Bhí grúaig fada aige cómh fada le h-aon bhean agus nuair a chíorad sé a cheann dheineadh sé rotháin dá ghrúaig. Bhí cúig cínn de gabharaibh aige agus bhí ainm ar gach ceann aca, Petty, Dolly, Joan agus Tomás. Bhí capall agus sratar agus dhá clíabháin air agus