School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. (continued from previous page)
    uaire. Buaileadh breoidhte an buachaill ceadhna agus níor mhair sé i bhfad. Buachaill de mhuinntir Dúnaidhe ón gCuradh do b'eadh é. I bhfailleacha móra iseadh bíonn na macalla agus fó uair oscaileann a ndhóirse.
    Tá macalla i gCeann-sean-bhó i gCuradh Dubh agus i mbhó Cárna. Aon uair amháin do dhóigh fear atá 'na comhnaidhe i gChuradh Dubh na drisleacha a bhí ar an macalla. Do bhí an bhó do b’fhe[?] a bhí aige marbh ar maidin roimis. Deirtear gur cómhradh aimsir bhreágh má bhíonn glór ag na macalla. Tá cilíneach i mbhaile na Cille agus tá sé beannuithe. Leanbhaí gan baiste a cuirtear ann. Dhóigh daoine éigint na drisleacha a bhí timcheall air agus thógadar na clocha a bhí ar an gclaidhe acht má dheineadar do buaileadh breoidhte iad agus gach aoinne eile bhí na dthigh. Chuireadar thar n-ais na clocha mar a bhíodar. Tá falla mór deanta mór timcheall air anois.
    Síghle Ní Chruadhlaoich
    Leahill, Co. Cork