School: An Chathair Gharbh (roll number 13896)

Cahergarriff, Co. Cork
Criostóir Ó Dubhghaill

1. (continued from previous page)
    cun an t-airgead d'fhághail an fhaid a biodar ag á mharbhúghadh do cúaidh bean in aice na tíghe cun léine a fir d'fhághail. Do bhí a fear ag dul go Corcaig le ím, agus bhí sé go hana mhoch ar maidin no déanach 'san oidhche agus d'airig sí an marnéalach ghá rádh. "Ó mo chuid fola." Do cúaidh sí go dtí an fhuineóg bheag agus chonnaic sí an márnéalach 'na luighe ar an úarlár agus na ráabs ag á mharbhúghadh.
    Do cúaidh sí abhaile agus d'innis sí a sgeal d'á fear agus dúbhairt sé dhí gan an sgéal d'innsint d'aoine beó no beadh deireadh léi. Tar éis cúpla mí d'eirig aorgaont idir duine d'es na "Raabs" agus an bhean agus do caith si in a agaidh gur mharibh sé an mhárnéalach. Tá go maith a Ingean Ó! ar seisean, beidh deire leat go lúath. Bhí sé de gnó aici, dul go dtí an cnoc agus cúpla ba do crúdha. Uair amháin do chas sí le duine de 'sna ráábs agus do mhairbh sé leis an búaircín a bhí aici, agus dfág sé ann í marbh. Do connaich fear éigin an gnó agus d'innis sé an sgeal do'n tsagairt. Do glaodh an sagart ar duine cun an sgeal d'éisteact mar ní raibh sé 'na cumas an sgeal do fuair sé i bhfFaoistín do rádh daoine beó
      1. people
    Seán Ó Súilleabháin