School: An Chathair Gharbh (roll number 13896)

Cahergarriff, Co. Cork
Criostóir Ó Dubhghaill

1. Maidir le Baile Caisleán Bhéarra sé sin an baile is mó le rádh i mBéarra. Do bhí caisleán ann fadó ar a dtugadh Caisleán Dhíarmuda agus sin é an fáth gur tugadh an t-ainm sin ar an baile.
    Ní raibh taisg na túairisg ar an baile seo dhá cead blíadain o shoin. Portac a beadh cuid de'n áit agus thagadh an fhairrge isteac an chuid eile de'n áth atá fé'n mbaile. Ac núair tosnuigheadh ar an umha do bhaint as na míanaig ins na hAillaithe do cuireadh tús leis an mbaile. Is i nDoire Mithín a bhí an sean-Eaglais Chaitilicheach agus bhí roilic san áit a bhfuil tigh an mhinistréara anois.
      1. people
    Seán Ó Súilleabháin
    14
    Fuhur, Co. Cork
    Ellen Murphy
    Grandparent
    80
  2. De réir mo athair do bhí triúr bitheamhnaig 'na gcómhnuidhe i nGleann Beag, agus ní fadó in aon chor é. Pé rud a dheanfadh síad ní cuirfidhe aon smacht ortha mar do bhí eagla ar gach aoine rómpa. Úair amháin d'ealuig máirnéalach ó Fadhlán agus cuaidh sé go dtí glen Beag. Do cúaidh sé isteach go dtí thig na "ráabs" sé sin an ainm do bhí ortha. Is dócha go raibh beagán airgead aige agus do mhairbh na ráabs é