School: An Chathair Gharbh (roll number 13896)

Cahergarriff, Co. Cork
Criostóir Ó Dubhghaill

1. Conas a Fuair Dúthaigh Bhéarra a Ainm (continued)

Ba cheart dúinn go léir ana shuim do chur i stair ár dúthaighe féin, pé beag mór í

(continued from previous page)
    "Geanna Fianna" agus do throid ins an bhFhrainnch agus san Spáinn. Núair abhí deireadh leis na cogaí san Eoraip do claoid sé le smugiléarracht idir Éirinn agus Fhrainnch. Tá poll mor san cnoc in aice Cathrach Ghairbh ar a dtugtar "Poll a' Phúca." Deirtear go gcuireadh Muirtí Óg cuid d'á earraí i bhfolach ann agus bhí pasaíste ag dul síos go dthí an fhairrge, go dthí an Róinseach.
    Ní raibh aon bháidh aige le Puxley agus Domhnach amhaín núair abhí Puxley ag filleadh an Eaglais Protastúnach, do cas Muirtí air agus do mhairbh sé é. Iar san bhí an Gall ar a thóir agus theich sé do'n Fhrainnch. Tháinig sé abhaile tar éis roinnt blían agus fúair na Sasanaigh amach go raibh sé in a thig féín in Cúlach. Tanadar le h-airm mor-thímcheall a thíghe i gcionn na h-oidhche agus cuireadar a thigh tré theine. Mharbhuigheadar Muirtí féin ag tharainguigheadar a choirp in dhiaidh báid go Corchaigh ag chuireadh a cheann ar spíce geata na Chathrach
  2. Do chómhnigh Cailleach i mBéarra fadó agus tugtí an Cailleach Bhéarra uirthí. Deirtear go raibh a h-óige aici seacht n-úaire in dhiaidh a chéile agus go bfeaca sí clann a cloinne 'na gcéadtaibh in a tímpall. Ac d'imthígheadar úaithe uile agus bhí sí go h-uaigneac indeiread a saoghal. De réir na sean-daoine bhí se de chómhacht aici coisceím do tógaint ó Cnoc Daod go Cáirbre agus as sin go Cíll Catran. 'Sé a bíadh a biodh aici ná an
    Seán Ó Súilleabháin
    Fuhur, Co. Cork