School: Na Haodhraí (roll number 11021)

Eyeries, Co. Cork
Proinnsias Ó Hurdail

1. Lá amháin bhí long amach sa bfharraige chómhgarach do na h-Aillaithe agus bhí anfá gaoithe ann. Do bhriseadh an long ar na charraigheachaibh. Ar mhaidean thánaigh na daoine go dtí an bhaile bheag chun adhmaid d'fhághail. Nuair a bhíodar ag dul isteach go dtí an long airís chonnaicheadar bosca mór ar charraig. Núair a thógadar é n'a lámhaibh do bhriseadh bun an bhosga agus do thuit an airgead go léir amach sa bhfharraige. Chúaidh daoine ó'n áit amach acht níor fhúaireadar é in aonchor.
  2. Núair bhíonn fear agus bean 'ghá bpósadh, deirtear nách cheart d'on bhfear an fháinne do thaisbeáint don chailín roimh lá an phósadh.
    Taréis fear agus bean do phósadh deirtear nách ceart do'n bhfear dul go h-áit éigin ins an glúaisteáin leis an mnaoi.

Deirtear ghur mí-ádhamhach an rud é núair a chíonn an fear gúna an chailín roimh lá an phósadh.