School: Na Haodhraí (roll number 11021)

Eyeries, Co. Cork
Proinnsias Ó Hurdail

1. Aon lá amháin bhí fear ag baint móna sa Bhaile Crómháin agus nuair bhí sé ag baint ann ar feadh tamaill fúair sé píosaí airgid. Ní raibh fhios ag na daoine a bhí ann cad é an sórt airgid do b'eadh é. Ins an am sin bhí alán long ag teacht isteacht ó thíortaibh eile. Aon lá amháin tháinig long mór iseach sa chúan agus thug an fear an t-airgid d'on caiptéan. Ní raibh fios ag an gcaiptéan cad é an sórt airgid do b'eadh é acht thóg sé é go dtí an bhFainnc.
    Irish
  2. Do chómhnuigh fear aosta i gCilmacowen fado. Bhí alán airgid aige. Lá amháin chuir sé an airgead i bhfolach i gceann a thíghe féin.Tamall na dhiaidh sin do fúair an fear bás agus ní raibh fhios ag aoinne cár chuir sé an airgead. Bhíodh na daoine ó'n áit sin ag dul go dtí an tig gach lá ag lorg an airgid. Tig aosta do'bh eadh an tig sin agus óidhche amháin bhí stoirm mhór ag séideadh, leageadh an tig agus chúaidh daoine ann cun an tigh do thógaint. Fúaireadar an t-airgead istigh ins an bhfhalla.