School: Béal an Chrobháin (roll number 11023)

Ballycrovane, Co. Cork
Tadhg Ó Cathasaigh

1. (continued from previous page)
    ann. bhíodh té, siuícre, ím, plúr, min agus neithe beaga eile istigh ins na pocaí aige. Bhíodh fear eile ann darb ainm Pádraig Mannecs. bhíodh sé ag diól rudaí mar gealasaí, sisúir, íalacha, cnaipí, criosanna, cióracha, agus neithe beaga eile. Do cheannuígheadh na daoine neithe beaga uaidh leis. Bhí bean ann darbh' ainm Caít An Óir. Bhí Caít an Óir mar leas-ainm uirthe mar deirtí go mbhíodh ór aici. Bhí fear eile ag gabháil tímcheall annso agus thugaidis Mícheál air. In aimsear na trioblóide a b'eadh é agus bhí droichead na h-Ínse briste súas. Bhí tuile mór ann agus bhí an fear so a d'iárraidh dul treasna. Do thóg an tuile é agus báthadh é. Do thóg an abha go dtí an fhairrge é agus fúarthas i dtráig siós ón sgoil é
  2. Bhí a lán filí annso fadó. Siad na ainmeaca a bhí ar cuid aca ná:- Robáird Toíbín ó Doire