School: Béal an Chrobháin (roll number 11023)

Ballycrovane, Co. Cork
Tadhg Ó Cathasaigh

1. (continued from previous page)
    Sa geimhreadh nuair ná bhíonn mórán le dheanamh ag na cailíní agus na buacaillí bíonn siad ag deanamh rudaí deasa. Síad na rudaí a deineann buachaillí ná hathaí déanta de thuighe ciseáin agus cliábhán éanach. Síad na rudaí a dheineann cailíní ná bábóga agus boscaí beaga. Seo mar a dheineann cailíní bábóg geibheann síad tuighe agus casann siad píosa éadaigh thimcheall air. Fúagháileann siad an téadach le chéile. Chuireann síad ceann déantha de thuighe uirthe agus cun an agaidh do déanamh gheibheann síád píosa eadhaigh agus chuireann síad dhath deas air le cailch. Seo mar a dheineann síad cliábhán éanach. Gheibheann síadh slata sailighé agus dheineann síad dronuilleóg leó. Nuair a bhíonn sé críocnuighthe bíonn sé cósúil le pirimid.