School: Urhan (C.) (roll number 12260)

Urhin, Co. Cork
Eimile Ní Urdail

1. Bhí scolarí bocht ann uair. Chuaidh sé go tig feirimeóra ar teach an oidhche. D'iarr sé loisdín an oidhche, agus fuair sé é. Fuair bean an tighe breóite agus bhí leanbh aici. D'iarraidh fear an tighe dó cad é an seanc a bhí ag an leanbh. Dubairt an scolarí bocht leis, gur deacair é sin a dhéanamh amhach. Dubairt fear an tighe go gcloiseadh sé [?] go raibh fhios ag scolarí bochta. Dubhairt an fear go gcaitfead sé sin a innsint do, sar a fhág sé an tig. Do cuir sé isteach i seomra é, amáireach dubhairt an scoláirí bocht go neosfádh sé dó go marbhócadh sé fear.
    Dubhairt an fear nuair fhásfhadh sé suas na garsún, bheit ag dul go dtí an chéad Aifreann gach Domhnac. Dubhairt sé go bhfágfadh se an [?]tig agus gan labhairt le h-aoinne cun go dtiocfhad sé thar nais. Dubhairt sé leis an scolairí bócht gan aon bróga na stóca a caitheamh cun go dtiocfhad sé thar nais, agus gan aon mhaidean a sleamhnadh air gan bheit amuigh, fluich agus [?] Bhí sé mar sin ar feadh tamhaill maith go raibh sé suas na fhear.
    Do sleamhnaidh air aon maidhin amhain. Bhí sé dheanach cun an Aifrinn. Nuair bhí sé ag dul go dtí an t-Seipeál, connaich sé na dáoine ag teacht
    Eibhlín Ní Shuilebháin
    Caherkeen, Co. Cork