School: An Caipín, Inis Céin

Cappeen, Co. Cork
Liam Ó Cruadhlaoich

1. Bean a comhnuig i gCill Mhichíl fadó dob eadh Bean Uí Cheallaig. Do bhí bólacht mór bainne aice agus do gaibh bean suibhail isteach cuichi lá, ach má gaibh ní bhfuair sí aon bhraon bainne.
    Cuaidh an bean saidhbhir go dtí an leabaidh an oidhche sin, comh maith agus a bhí sí riamh. Do bhí taidhreamh aici
    Cheap sí go bhfuair sí bás, agus go dtáinig sí do dtí na Trí Teinte.
    Tháinig an t-Aingeal coimhdeachta cúichi agus d'fiafruig dí ar thug sí aon déirc uaithi riamh. Dubhairt sí nár thug
    Cuairdig arsan t-Aingeal. Do cuardaig an bhean agus fuair sí seana cóta a thug sí do comharsan uair éigin. Múch sí sin an céad teine. Cuardaig sí arís agus fuair sí ceirtlín snátha a thug sí do duine éigin cun críoch a cur le stoca. Múch sí sin an Dara Teine. Ní raibh aon rud aici