School: Tóchar, Dunmaonmhuighe (roll number 7270)

Togher, Co. Cork
Riobárd Mac Peadair

1. File do beadh Diarmuid agus uair amháin do dhein sé rud éigin as an slige. Chualadh an sagart é agus cur sé mallacht air agus ar einne a labharfadh leis. Tánaig Diarmuid go dtí an teampall ag eisteacht Aifreann Domhnac Tánaig an sagart amach ag crocadh uisge coisrighte ar na daoine a bhí i láthair. Do chonnac sé Diarmuid agus dubhairt sé "Tá tú annso a dhiabhail." "Tá sé agat", arsa Diarmuid "agus na tugad Dia tairbhe duit". "Ní fheadraígi na gur leis an fiach dubh atá ag gabhail tharm atáim ag cainnt" ar san sagart. "Innis dom anois cathain a thiochfaidh an caint do'n fiach dubh agus maithfidh mé dhuit"
    An go dtagaidh Míol mór ar an mbeinn mhóir
    An go dtagaidh an Fhrainnc ar Sliabh luig,