School: A Cnoc Buí, Drom Dhá Liag (roll number 9588)

Knockeenbwee Lower, Co. Cork
Dd. Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    idir Dromdháliag agus an Seibrín. An "Áth Solus" (?) a tugtar ar an abhainn. Ar an abhainn so atá "Ath an Buidhe".
    "Áth na gCapall" a tugtar ar ath i mbaile fearainn Béal Atha Duini (?), i bParóiste Dromdháliag. Ar an Aibhleann leis den Áth seo.

"Cnocbuidhe"
    Toisc a mhéid bainne bó bhleacht a fhásann ann a fuair an áith an t-ainm. B'féidir amhthac gur de bharr méid an "Pruiseach Bhuidhe" a fhásann ann a baisteadh í, ach cómhartha saidhbhris an bainne bó bhleacht d'feiscint ar an dtalamh, agus seo chúis go gcloidhtear leis an gcéad mhíniú.
    Mar teórainnn idir baile fearainn Chnocbuidhe agus Gleann Dá atá sputhán as a dtuigtar an Athán. Tá sí mar teóra leis idir Pharóiste
    Drimoleague, Co. Cork
    Diarmuid Ó Ceallaigh