School: A Cnoc Buí, Drom Dhá Liag (roll number 9588)

Knockeenbwee Lower, Co. Cork
Dd. Ó Ceallaigh

1. "Leaba Dhíarmada"

Timcheall dhá mhíle leas tuaidh de Scoil an Chnuic Bhuidhe atá "Leaba Dhíarmada". I mbaile fearainn Acres atá sé suidhte.
    Lios atá ann, agus tá an lár-líne 40 slat treasna. Tá falla cloch tógtha timcheall uirthi, agus é 4 troigh ar aoirde in áiteanna.
    Do réir sgéil chaith Diarmuid Ó Duibhne agus Gráinne oidhche istig ann agus íád ar a dteicheadh ó Fhionn. Is beag nár tháinig sé suas leó ag Beanntraighe ach bhuail baidhbh leó annsan (cailleach) agus thug sí siúd mála gainimhe dhóibh chun íád a chosaint fhaid is bheidís 'na gcodladh. Lean Fionn í sin, agus nuair a bhí sé chun í mharbhú in áit dhá mhíle taobh thuaidh de Dhromdháliag
    Drimoleague, Co. Cork
    Diarmuid Ó Ceallaigh