School: A Cnoc Buí, Drom Dhá Liag (roll number 9588)

Knockeenbwee Lower, Co. Cork
Dd. Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    Do chualas leis gur chirte "Droichead Strufán" a thabhairt mar ainm ar an mbaile, ó thobar Strufán a bhí úair i lár an bhaile. Tobar beannaighthe a bhí ann, agus bhí leigheas ann do ghalar súl. Thagadh na slóigthe daoine ann lá áirithe sa bhlíain, agus d'fágadh gach aoinne cloch le h-ais an tobari t'reis paidreacha do rádh dhóibh.
    Tháinig bean tighearna talmhan uair le madra a bhí aice. Bhí galar éigin ar an madra, agus do leigheasadh é sa tobar, ach ó shoin i leith ní raghadh aoinne i ngoire don tobar agus dúnadh ar fad é. Sin chúis leis gur tugadh cúl leis an ainm "Droichead Strufán" cé go dtugann fo-dhuine aosta an t-ainm ar an Droichead le h-ais an t-séipéil fós.
    Diarmuid Ó Ceallaigh
    Domhnall Ó Drisceóil