School: Doire Clathach (Derryclough), Drom Dhá Liag (roll number 11931)

Derryclogh Lower, Co. Cork
Éamonn Mac Firbisigh

buille ar tóir na mná agus iad ag sceamhgail is ag ullagón.
    Seo cun suibhail arís é agus níor cuireadh isteach ná amach air gur shrois sé an Pike. Bhí air casadh ó dheas annsan agus ní túisge san déanta aige ná gur airigh sé capall ag teacht ar cos anáirde aníos an cnuic cuige ón mBráid. Bhí iongad air aoinne a bheith amuigh comh déanach san agus dhruid sé isteach fén bhfál cun leagaint do imtheacht an bhóthair.
    Nuair a táinig an capall ar a agaidh amach connaic sé go raibh sagart ar a mhuin. Bheannaigh sé dó ac má dhein [?] do do luathas an capall go h-obann.
    "Cad a beir amuigh comh déanach so thú a duine" ars an sagart.
    "Gnó a bhí le déanamh agam i Ros Cairbre indiu" arsan fear, "agus bhí an oidhce ann sar a raibh san déanta agam."
    Máigréad Ní Chárthaig
    Bean Ní Chárthaig